Плаването на полярниците ни до Ливингстън ще продължи 130 дни, проф. Пимпирев отговори на хейтърите

Капитан на кораба е Николай Данаилов

27.12.2022 | 17:54 Редактор: Искра Ангелова

Първият български военен научно-изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" отплава днес от Варна към Антарктида. А с него и участниците от 31-ата изследователска експедиция на българските полярници. Стотици варненци и гости на морската столица изпратиха кораба от Морската гара в града.

100 години след експедицията на ирландски пътешественик и изследовател на Антарктика - Ърнест Шакълтън, българският военен научно-изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" се отправи на дълго и опасно пътешествие през Атлантика, Южния океан чак до остров Ливингстън.

Ръководител на 31-ата експедиция до ледения континент е проф. Христо Пимпирев.

"Това е един много голям ден за мен и не само. Това е голям ден за България. Сърцето ми трепери като видя как варненци се стичат да изпратят нашия военен изследователски кораб", коментира проф. Пимпирев.

Капитан на кораба е Николай Данаилов. Екипажът е от 26 души, сред които трима курсанти от Висшето военноморско училище. Очаква се плаването да продължи около 130 дни, като 40 дни ще отнеме достигането на остров Ливингстън.

"Гледаме с очакване към приключението и нямам търпение да отплаваме", каза лекарят на кораба - д-р Петко Гинев.

Христо Пимпирев отговори и на нападките, че българският кораб е прекалено стар със своите 38 години. Средната възраст на корабите от канадската флота, например, е 35 години.

"Намират се всякакви хейтъри, които се опитват да омаловажат експедицията", допълни проф. Христо Пимпирев.

"Имаме един напълно оперативен кораб с възстановени проектни способности, модернизиран с допълнително оборудване и му позволява да плава в полярните морета", поясни адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Участниците в мисията ще изпълнят серия от проекти в българската база на остров Ливингстън, като ще бъдат изследвани дънните утайки около острова и наличието на флора и фауна около тях. Не на последно място ще бъдат продължени проучванията за наличие на залежи от полезни изкопаеми.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 3
аре ве
преди 1 година
паре за нищо нема, за екскурзианти с цел кораб има, аре ве Сигнализирай за неуместен коментар